6 os.
45 min
Łatwe
5.60 zł / os.
Dorsz po prowansalsku
Składniki przepisu
600 g fileta z dorsza
100 g masła ekstra
1 opakowanie sera żółtego w plastrach 150 g
100 g bułki tartej
100 g mąki
Śmietanka 30 %
Ogórek zielony
Kilka łodyg selera naciowego
2 słodkie żółte papryki
Natka pietruszki
Natka koperku
Łyżeczka gałki muszkatołowej
Skórka z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Selera naciowego i ogórka kroimy w ok. 2 cm paski: z selera usuwamy wcześniej żyłki, a z ogórka mięsiste środki. Paprykę również kroimy w paski. Warzywa wrzucamy na gorącą patelnię z oliwą z oliwek i smażymy przez maks. 5 minut.

Pora na kruszonkę. Masło, mąkę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i koperku oraz sól umieszczamy w misce i łączymy, delikatnie ugniatając masło z pozostałymi składnikami. Kruszonkę umieszczamy w lodówce na godzinę lub w zamrażarce na 10 minut.

Do rondelka wlewamy śmietanę. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy płomień do minimum, aby śmietanka redukowała się, ale nie wykipiała. Na samym końcu dodajemy startą lub posiekaną skórkę z cytryny oraz gałkę muszkatołową.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kawałki dorsza. Cieńsze fragmenty mięsa możemy zwinąć, aby całość upiekła się równomiernie. Pomiędzy rybą układamy pokrojone warzywa. Posypujemy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie na porcjach ryby układamy plastry sera żółtego, a na koniec całość posypujemy kruszonką.

Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Po wyjęciu z pieca finalizujemy sosem śmietanowo-cytrynowym oraz świeżymi ziołami.

Dorsz po prowansalsku jest gotowy!