Selera naciowego i ogórka kroimy w ok. 2 cm paski: z selera usuwamy wcześniej żyłki, a z ogórka mięsiste środki. Paprykę również kroimy w paski. Warzywa wrzucamy na gorącą patelnię z oliwą z oliwek i smażymy przez maks. 5 minut.
Pora na kruszonkę. Masło, mąkę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i koperku oraz sól umieszczamy w misce i łączymy, delikatnie ugniatając masło z pozostałymi składnikami. Kruszonkę umieszczamy w lodówce na godzinę lub w zamrażarce na 10 minut.
Do rondelka wlewamy śmietanę. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy płomień do minimum, aby śmietanka redukowała się, ale nie wykipiała. Na samym końcu dodajemy startą lub posiekaną skórkę z cytryny oraz gałkę muszkatołową.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kawałki dorsza. Cieńsze fragmenty mięsa możemy zwinąć, aby całość upiekła się równomiernie. Pomiędzy rybą układamy pokrojone warzywa. Posypujemy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie na porcjach ryby układamy plastry sera żółtego, a na koniec całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Po wyjęciu z pieca finalizujemy sosem śmietanowo-cytrynowym oraz świeżymi ziołami.
Dorsz po prowansalsku jest gotowy!