6 os.
130 min
Łatwe
1.50 zł / os.
Drożdżówka ze śliwkami i gruszką
Składniki przepisu
180 ml mleka Mleczna Polana
300 g mąki tortowej Marysia
25 g drożdży świeżych Marysia
80 g cukru pudru
70 g masła ekstra Mleczna Polana
3-4 śliwek węgierek
2-3 gruszki
3 jajka
Przygotowanie przepisu

W rondelku lub małym garnku podgrzewamy mleko z masłem do temperatury 35 stopni. W dużej misce rozcieramy drożdże z cukrem pudrem i zalewamy ciepłym mlekiem.

Dodajemy trzy łyżki mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Mieszamy do momentu, w którym zobaczymy pojawiające się na powierzchni bąbelki powietrza.

Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Gruszki obieramy i kroimy na niezbyt grube kawałki. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na cienkie plastry.

Do zaczynu dolewamy resztę mleka, 1 jajko i 2 żółtka, 100 g cukru pudru. Dosypujemy mąkę tortową i mieszamy.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji i odstawiamy na godzinę.

Po godzinie blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Układamy ciasto na blasze delikatnie je rozciągając.

Na wierz kładziemy plastry śliwek i kawałki gruszek.

Pieczemy 35-40 minut 180 stopni góra-dół.