Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w dużą kostkę boczek i smażymy przez 5-7 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Cebulę szalotkę kroimy w grube krążki, a suszone pomidory w szerokie paski.
Boczek zdejmujemy z patelni, a na wytopiony tłuszcz wrzucamy pieczarki. Kiedy lekko się zarumienią, dodajemy szalotki, a po chwili suszone pomidory. Smażymy całość przez ok. 5 minut, po czym ściągamy z patelni, by zrobić miejsce dla ryżu.
Na patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy. Wsypujemy ryż i mieszamy, aby każde ziarno zostało pokryte tłuszczem. Następnie przez 20 minut ryż zalewamy naprzemiennie białym wytrwanym winem oraz bulionem. Każdą porcję płynu wlewamy tylko w takiej ilości, aby minimalnie przykryła ryż. By zaromatyzować potrawę, dodajemy 2-3 gałązki świeżego rozmarynu.
Po 20 minutach do ryżu dodajemy przesmażone wcześniej składniki, mrożony groszek oraz łyżkę przyprawy gruboziarnistej do dań włoskich. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu przykrywamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze na 8-10 minut.
Danie finalizujemy posiekaną natką pietruszki, świeżą bazylią oraz parmezanem.