6 os.
135 min
Łatwe
21.70 zł / os.
Świąteczny pasztet
Składniki przepisu
200 g tłustej wieprzowiny np. karczek
200 g wołowiny
100 g wątroby cielęcej lub drobiowej
50 ml oleju Marysia
2 cebule
1 łyżeczka ostrej papryki Na Szlaku Smaku
2 łyżeczki majeranku Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cząbra
1 łyżeczka tymianku
3 ząbki czosnku
60 g czerstwej bułki
30 g suszonych grzybów np. borowików Zaczarowany Ogród
2 jajka Marysia
Bułka tarta Marysia
60 ml oleju Marysia
2 cebule cukrowe
2 ząbki czosnku
3 puszki czerwonej fasoli Zaczarowany Ogród
1 miękka gruszka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka majeranku suszonego Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku
Sól Na Szlaku Smaku
Pieprz Na Szlaku Smaku
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej Marysia
2 garście suszonych śliwek Bacalis
Garść obranych pistacji Bacalis
Przygotowanie przepisu

Tradycyjny pasztet wg przepisu Macieja Kuroni:

Na patelnię wlewamy olej, kiedy będzie rozgrzany wrzucamy tłustą wieprzowinę pokrojoną na drobne kawałki (jeżeli jest zbyt chuda dodaj trochę podgardla). Obsmażamy, a gdy tłuszcz się wytopi dodajemy pozostałe mięso, również pokrojone w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zioła i przyprawy oraz na końcu posiekany czosnek. Grzyby moczymy w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieją odsączamy je i odstawiamy, wodę zachowujemy i zalewamy nią czerstwo bułkę (zamiast wody z moczenia grzybów możesz wykorzystać np. mleko. Wszystkie składniki przekładamy do malaksera i miksujemy 15 minut albo mielimy składniki trzy razy przez maszynkę do mięsa. Na koniec do masy wbijamy dwa jaja i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia pasztetu smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Masę przelewamy do formy wypełniając ją do 2/3 wysokości. Formę z pasztetem wkładamy do większego naczynia z wodą i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Pasztet najlepiej smakuje po 2 dniach.

Pasztet wegetariański:

Na patelnię wlewamy olej, kiedy będzie rozgrzany wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przez chwilę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy odsączoną fasolę oraz gruszkę, doprawiamy przyprawami oraz sosem sojowym. Przerzucamy masę do malaksera i miksujemy 15 minut na gładką masę, powoli dodając mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec dodajemy posiekane pistacje i suszoną śliwkę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.