6 os.
30 min
Łatwe
5.00 zł / os.
Azjatycka zupa vege
Składniki przepisu
400 ml mleka kokosowego
Puszka mango lub 1 świeży owoc
Świeży imbir (kawałek)
100 g pędów bambusa
2 słodkie papryki
1 litr bulionu warzywnego
100 ml słodkiego sosu chili
2 limonki
Pęczek zielonej cebulki
Świeża kolendra
250 gramów ugotowanego makaronu ryżowego
Sól
Przygotowanie przepisu

Paprykę kroimy w krążki, które umieszczamy w garnku z dodatkiem oliwy. Imbir kroimy na cieknie plasterki, które następnie siekamy w drobne paseczki i również umieszczamy w naczyniu. Następnie dodajemy pędy bambusa. Mango: jeśli wykorzystujemy te z puszki, do zupy dodajemy również sok. Fragmenty owocu kroimy w paseczki i wrzucamy do garnka.

Gdy całość zdąży się lekko podsmaży, wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy również słodki sos chili, sok z 1 limonki oraz drugą limonkę pokrojoną w ćwiartki (pamiętajmy, by wcześniej dokładnie umyć je w gorącej wodzie). Gotujemy przez 5-6 minut.

Cebulkę dymkę kroimy łącznie z białą częścią w talarki. Siekamy kolendrę i doprawiamy odrobiną soli. Uzupełniamy wcześniej ugotowanym bulionem warzywnym. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron ryżowy.

Dzięki zawartości imbiru oraz pikantnego sosu, zupa jest bardzo rozgrzewająca. Najlepiej podawać ją gorącą.