6 os.
40 min
Średnie
5.80 zł / os.
Hiszpańskie Tapas
Składniki przepisu
100 g twardego hiszpańskiego sera
100 g miękkiego sera np. owczego
Kaszanka 3 sztuki
200 g krewetek
100 g szynki jamón ibérico lub serrano w plastrach
Kilka słodkich papryczek
Chrupiące pieczywo np. 2-3 ciabatty
Ugotowane ziemniaczki (najlepiej wczesne)
1 czerwona cebula
Oliwa z oliwek
50 g masła ekstra
2 ząbki czosnku
100 g oliwek
Avocado
Limonka
Sól i pieprz do smaku
Połowa cytryny i natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie przepisu

Za rozgrzanym ruszcie lub suchej patelni grillowej przez ok. 3 minuty podpiekamy w całości słodkie papryczki. Chrupiące bułki kroimy pod skosem na małe kanapki. Połowę z nich także podpiekamy na chrupiąco.

Kaszankę smażymy na patelni z odrobiną oliwy w towarzystwie pokrojonej w cienkie plastry czerwonej cebuli.

Dip: połowę cebuli czerwonej drobno siekamy, dodajemy sok limonki oraz drobno pokrojone avocado. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowane wcześniej ziemniaki, małe w całości, większe przekrojone na pół lub na 4 części, wrzucamy do rondelka z oliwą. Dodajemy dwa nieobrane i zgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem i podpiekamy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując temperaturę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Na rozgrzanym tłuszczu układamy krewetki i smażymy bardzo krótko ok 1,5 minuty z każdej strony z dodatkiem posiekanego czosnku doprawionego solą.

Możemy zabrać się za składanie tapasów. Grillowane papryczki nacinamy z jednej strony, w środku umieszczamy porcję miękkiego sera. Podpieczone kanapki smarujemy dipem z awokado, cebulką oraz sokiem z limonki. Na wierzchu układamy plastry hiszpańskiej szynki. Na świeżych porcjach pieczywa układamy pokrojoną na kawałki kaszankę, plastry owczego sera oraz podsmażoną czerwoną cebulkę.

Tapasy podajemy z podpieczonymi ziemniaczkami, smażonymi krewetkami, oliwkami, porcjami twardego hiszpańskiego sera. Talerz dekorujemy kawałkami cytryny i natką pietruszki.

Tapasy na stół! Nasi do boju!