4 os.
30 min
Średnie
7.30 zł / os.
Polędwica wołowa à la Reuben
Składniki przepisu
Chleb z chrupiącą skórką (niekrojony)
300 gramów polędwicy wołowej
250 gramów pomidorków koktajlowych
Garść orzechów włoskich
Łyżka nasion białego sezamu
Garść marynowanych kaparów
Kilka marynowanych szparagów
Marynowane w oliwie serca karczochów
3 ząbki czosnku
Łyżeczka miodu
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Zaczynamy od pomidorków. Kroimy je na połówki i podsmażamy z każdej strony na gorącej patelni z odrobiną oleju. Ważne, aby dobrać odpowiednio dużą patelnię, by pomidory smażyły się, a nie dusiły.

W międzyczasie wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry.

Do pomidorów na patelni dodajemy nieco nasion sezamu oraz garść orzechów włoskich, odrobinę pieprzu, a po chwili łyżkę miodu i odstawiamy.

W małym rondelku podgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy 3 nieobrane, ale zgniecione ząbki czosnku. Po chwili do rondelka dodajemy marynowane serca karczochów.

Rozgrzewamy patelnię grillową z drobiną oleju i smażymy wołowinę przez 30-40 sekund każdej strony, po czym ściągamy z patelni, by odpoczęła.

Chleb kroimy na dość duże kromki i układamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy wołowinę. Podpiekamy chleb tylko z jednej strony.

Komponujemy danie. Na talerzu układamy chleb, podpieczoną stroną do dołu. Na chlebie układamy wołowinę i dopiero teraz ją solimy. Kolejna warstwa to pomidorki z sezamem i orzechami. Podduszone serca karczochów kroimy po wyjęciu z rondelka na połowę lub trzy części i układamy na pomidorkach. Kolejnymi dodatkami są marynowane szparagi i kapary. Finalizujemy tartym parmezanem oraz kilkoma łyżkami musztardy francuskiej.