4 os.
60 min
Łatwe
4.50 zł / os.
Polędwiczki wieprzowe z kluskami
Składniki przepisu
300 g polędwiczki wieprzowej (na 5 medalionów)
5 plastrów boczku surowego wędzonego
Przyprawa gruboziarnista do mięsa wieprzowego
Szczypta papryki słodkiej
Szczypta ostrej papryki
2-3 liście laurowe
Szczypta pieprzu mielonego
Gałązka świeżego rozmarynu
3-4 ząbki czosnku
1 opakowanie sera smażonego z kminkiem Mleczna Polana
1 opakowanie klusek śląskich Go tove
Kilka łyżek ulubionej konfitury
50 g masła ekstra
Szczypta soli do smaku
Przygotowanie przepisu

Polędwiczki dzielimy na ok. 5 cm medaliony. Następnie owijamy plastrami boczku i posypujemy z każdej strony przyprawą gruboziarnistą – w tym wypadku Michał użył przyprawy Na Szlaku Smaku do karkówki. Z wierzchu obsypujemy również papryką ostrą i ostrą.

Na dno naczynia do zapiekania wlewamy odrobinę oleju i układamy medaliony stroną posypaną papryką w dół. Pomiędzy medalionami układamy kilka zgniecionych ząbków czosnku w łupinach oraz kawałki ostrej papryczki. Dodajemy też 2-3 listki laurowe. Wierzch posypujemy pieprzem. Wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy gałązkę rozmarynu.

Sos przygotowujemy na bazie smażonego sera z kminkiem. Umieszczamy ser na patelni i pozostawiamy na małym ogniu, aby się rozpuścił. Następnie dodajemy kilka łyżek ulubionej konfitury. Michał użył konfitury wiśniowej Zaczarowany Ogród. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy 50 g masła ekstra.

Podajemy z kluskami śląskimi.