4 os.
40 min
Łatwe
5.80 zł / os.
Skrzydełka po tajsku
Składniki przepisu
1 kg skrzydełek z kurczaka
50 g kaparów
1 opakowanie ulubionych kiełków
Dodatkowo 1 opakowanie pędów bambusa lub kiełków fasoli mung
1 opakowanie Mleczka kokosowego Zaczarowany Ogród.
Kawałek świeżego imbiru
1 papryka słodka (np. Palermo)
1 papryczka ostra
Łyżka miodu
1 opakowanie surówki z marchewki Zaczarowany Ogród.
2 ząbki czosnku
Przyprawy:
Kumin
Papryka ostra
Czosnek suszony mielony
Curry
Sól do smaku.
Przygotowanie przepisu

Skrzydełka dzielimy na trzy części. Lotki ostawiamy.

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego wkładamy skrzydełka. Doprawiamy curry, czosnkiem mielonym suszonym, papryką ostrą, kuminem.

Skrzydełka smażymy 20 minut na złoty kolor.

Dodajemy drobno pokrojoną świeżą ostrą paprykę oraz pokrojoną na talarki paprykę słodką.

Centymetrowy kawałek imbiru obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plastry. Dodajemy do skrzydełek wraz z posiekanymi dwoma ząbkami czosnku.

Całość krótko przesmażamy

Następnie dodajemy mleczko kokosowe i pozostałe składniki: mix kiełków, kiełki fasoli mung, kapary.

Następnie dusimy jeszcze 10-12 minut.Na koniec dodajemy łyżkę miodu i mieszamy.

Skrzydełka są gotowe. Do ostrych tajskich skrzydełek świetnie sprawdzi się… tradycyjna surówka z marchewki!