4 os.
40 min
Łatwe
5.45 zł / os.
Gyros w domowym placku
Składniki przepisu
Filet z piersi kurczaka 500 g
Sałata lodowa
Czerwona kapusta
Cebula biała lub czerwona
200 ml jogurtu greckiego
Ogórek
2 ząbki czosnku
Kilka łyżek majonezu
Curry
Papryka ostra i słodka
Przyprawa do gyrosa
Kumin
Gruboziarnista przyprawa do kurczaka Na Szlaku Smaku
Czosnek granulowany
Suszony koperek
Olej
150 g mąki pszennej
75 ml wody
10 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży suszonych
Łyżeczka cukru
Świeża mięta
Sól i pieprz
Przygotowanie przepisu

Pszenne placki: do rozkruszonej porcji świeżych drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, niewielką ilość wody, 2-3 łyżki mąki oraz łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy 150 g mąki i 75 ml wody. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kolejne 10-15 minut. Po tym czasie dzielimy na dwie porcje, wałkujemy na cienkie, okrągłe placki i pieczemy na suchej patelni z każdej strony przez ok. 1 minutę. Przewracamy, gdy zobaczymy na powierzchni ciasta rosnące bąble powietrza, po czym ściągamy z patelni i odstawiamy na bok. Placków nie podpiekajmy nadmiernie, ponieważ wrócą jeszcze na patelnię.

Filet z piersi marynujemy używając kilku łyżek oleju oraz przypraw: gyrosa, curry, papryki słodkiej, ostrej, przyprawy gruboziarnistej do kurczaka, kuminu z dodatkiem posiekanego ząbka czosnku. Odstawiamy na minimum 30 minut. Mięso możemy zamarynować kilka godzin wcześniej i odstawić do lodówki. Po wyjęciu filet kroimy w dość cienki paski i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut.

Sałatę lodową oraz czerwoną kapustę kroimy w drobne paski. Z ogórka zielonego usuwamy środek i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w krążki. Dip: posiekany ząbek czosnku z dodatkiem soli i pieprzu łączymy z jogurtem greckim.

Wracamy do placków. W miseczce łączymy niewielką ilość oleju z granulowanym czosnkiem. Następnie smarujemy placek niewielką ilością oleju i układamy ponownie na rozgrzanej patelni, podpiekając z każdej strony.

Mając gotowe placki, jedną stronę smarujemy majonezem. Układamy czerwoną kapustę, sałatę lodową, paski ogórka i krążki cebuli. Nakładamy porcję sosu jogurtowo-czosnkowego. Na górę układamy kawałki mięsa. Możemy doprawić szczyptą suszonego koperku. Następnie zwijamy ciasto. Jeśli mamy duże placki, możemy już po zwinięciu rozkroić zawijaniec w połowie.

W postaci restauracyjnej, placek kroimy na trójkąty jak pizzę i podajemy na talerzu w towarzystwie pozostałych składników. Doprawiamy suszonym koperkiem oraz świeżą miętą.