4 os.
30 min
Łatwe
5.30 zł / os.
Naleśniki na pierwszy dzwonek. Apetyczne, bo a’la pizza!
Składniki przepisu
Ciasto na 6 naleśników:
Szklanka mąki
Dwie szklanki mleka
3 jajka
Łyżeczka soli
Do naleśników:
Szynka w plastrach (po 2 plastry na naleśnik)
Ser plastrach (2 plastry na naleśnik)
Pieczarki (8-10 lub więcej)
Do sałatki:
Papryki kolorowe (po 1 każdego rodzaju)
1 opak. mini mozzarelli
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Dodatkowo:
Masło do natłuszczania patelni
Sól i pieprz
Przygotowanie przepisu

Mąkę i mleko w proporcjach 2:1 łączymy, delikatnie mieszając. Następnie dodajemy szczyptę soli, trzy jajka i ponownie łączymy. Odstawiamy na 10-15 minut.

Paprykę kroimy w paski, dodajemy mozzarellę mini i doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem, oliwą. Pieczarki kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i dodajemy pieczarki. Nie solimy. Smażymy, aż się zrumienią. Dopiero przed samym zdjęciem z patelni, doprawiamy solą.

Patelnię naleśnikową podgrzewamy, a następnie smarujemy powierzchnię masłem. Ważne, aby powierzchnia patelni była natłuszczona, a nie zalana tłuszczem. Ciasto wlewamy za pomocą chochli, rozprowadzając je poprzez przechylanie patelni w ten sposób, by ciasto rozlało się równomiernie po całej powierzchni naczynia. Przydaje się energicznie potrząsanie patelnią poprzez krótkie i szybkie ruchy. Jeśli pomimo to, na powierzchni będą jakieś niedoskonałości, możemy ja zniwelować miejscowo dodając niewielkie porcje świeżego ciasta.

Naleśniki smażymy do momentu, gdy z wierzchu ciasto stanie się suche i zwarte. Wtedy przewracamy na drugą stronę. Usmażony naleśnik zsuwamy z patelni, po czym odstawiamy ją na gaz, aby znów nabrała temperatury i dopiero po chwili wlewamy kolejną porcję ciasta. Natłuszczamy patelnię co drugi naleśnik.

Składamy naleśniki: na połowie powierzchni ciasta układamy plastry szynki, następnie plastry sera i pieczarki. Przykrywamy ciastem, składając naleśnik na pół, następnie jeszcze raz, tworząc ćwiartki.

Tak przygotowane naleśniki wraz z sałatką możemy spakować do pojemników oraz zjeść na ciepło przed wyjściem z domu.