4 os.
30 min
Łatwe
6.00 zł / os.
Pstrąg z sosem migdałowym
Składniki przepisu
Filet z pstrąga tęczowego (ok. 500 gramów)
100 g migdałów w płatkach
250 ml śmietanki 30%
Natka pietruszki i koperku
Połowa pomarańczy
Limonka
Przyprawa do ryb
Sól i pieprz do smaku
Mąka
Olej
Przygotowanie przepisu

Filet porcjujemy, następnie oddzielamy mięso od skóry. Panierujemy w mące z jednej strony, cieńsze elementy podwijając, by uzyskać jednolitą grubość porcji i równomierne wysmażenie. Doprawiamy solą i pieprzem.

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Układamy rybę zapanierowaną stroną do dołu. Już na patelni skraplany sokiem z pomarańczy oraz cytryny. Smażymy przez ok. 10 minut, nie obracając na drugą stronę, od czasu do czasu polewając porcje fileta od góry gorącym tłuszczem. Po 5 minutach doprawiamy szczyptą przyprawy do ryb.

W gorącym naczyniu prażymy migdały. Kiedy staną się lekko brązowe, zalewamy słodką śmietanką i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki i redukujemy, aż sos zgęstnieje.

Rybę podajemy na porcji sosu z zielonym dodatkiem np. konserwowej fasolki szparagowej oraz plasterkami limonki do dekoracji.