4 os.
25 min
Łatwe
7.50 zł / os.
Tofu z warzywami
Składniki przepisu
400 g dowolnego tofu
400 ml mleczka kokosowego Na Szlaku Smaku
1 cebula czerwona
1 cebula biała
4-5 papryczek kolorowych (słodkich)
2 torebki ryżu basmati Marysia
2-3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
1 łyżka oleju sezamowego
2-3 ząbki czosnku
30-50 g nasion białego sezamu
Łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu Zaczarowany Ogród
1 cytryna
Przyprawy:
Łyżka curry Na Szlaku Smaku
Łyżeczka papryki ostrej Na Szlaku Smaku
Łyżeczka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Rozgrzewamy patelnie: dużą do warzyw, średnią do tofu. Najlepszy do warzyw będzie wok. Na każdą z patelni wlewamy olej rzepakowy z dodatkiem oleju sezamowego i podgrzewamy.

Cebulę kroimy na większe fragmenty i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Czosnek miażdżymy, siekamy i odstawiamy na 10 minut przed dodaniem. Po upływie kilku minut, warzywa doprawiamy papryką słodką, ostrą oraz sosem sojowym.

Na drugiej patelni układamy pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki (kostki ) tofu. Każdą z kostek tofu posypujemy kuminem, kurkumą oraz curry. A po kilku minutach każdą z kostek polewamy miodem, a następnie posypujemy ziarnami sezamu i smażymy jeszcze przez kilka minut. W ostatnim etapie pomiędzy kostki wlewamy mleczko kokosowe i redukujemy do konsystencji gęstego sosu.

Warzywa oraz tofu podajemy z ryżem basmati lub innym, który gotujemy wraz z dodatkiem curry oraz kurkumy. Danie na talerzu finalizujemy dowolnymi kiełkami, posiekaną pietruszką (opcjonalnie kolendrą) oraz ćwiartkami cytryny.