Zawsze jest okazja, by nie marnować!
Nawet 1/3 produkowanej na świecie żywności jest marnowana. To zdecydowanie zbyt dużo! Podpowiadamy, jak można tego uniknąć, by wesprzeć naszą planetę i zaoszczędzić pieniądze!
Planuj zakupy
Zakupy „z listą” to najprostszy sposób, by ograniczyć marnowanie do minimum. Dokładna analiza tego, czego potrzebujemy przed udaniem się do sklepu, pozwoli nie tylko kontrolować wydatki, ale też nie kupić zbyt wiele. Dobrym rozwiązaniem są też zakupy w aplikacji mobilnej, które można zrobić bez wychodzenia z domu. Na bieżąco kontrolujemy zawartość koszyka i finalny rachunek, a przed płatnością ostatecznie weryfikujemy listę produktów.
Kiś, gotuj, smaż, mroź
Krótko mówiąc — przetwarzaj to, czego nie zużyjesz w podstawowej formie. Starsze warzywa i kalarepa z krótkim terminem przydatności do spożycia wykorzystaj do przygotowania pysznego leczo, a część z nich możesz zamrozić. Kiszyć warto nie tylko ogórki i kapustę, ale też np. kalafiora, marchew, rzodkiewki i wiśnie. Kwaśna kompozycja posłuży jako smakowity dodatek do obiadu.
Sprawdź, co masz w lodówce
Analizuj, które produkty trzeba w pierwszej kolejności zużyć, bo kończy się im data przydatności do spożycia. Zaplanuj obiad z ich wykorzystaniem. Pilnuj, by w zakamarkach lodówki nie zapodziały się zapomniane smakołyki.
Przechowuj tak, jak trzeba
Odpowiednie przechowywanie to klucz do zachowania maksymalnej trwałości zakupionych produktów. Warto pamiętać, że niektóre produkty jak owoce tropikalne, pomidory czy pieczywo – lepiej przechowywać poza lodówką, natomiast mięso, nabiał i dania gotowe wymagają chłodzenia w temperaturze od 0°C do 5°C.
Korzystaj z okazji, by nie marnować!
Kupuj produkty przecenione z racji krótkiego terminu przydatności do spożycia. Znajdziesz je w sklepie oznaczone specjalną etykietą „Okazja by nie marnować”. Nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale przyczynisz się do ograniczenia utylizacji przeterminowanej żywności.
Razem przeciwko marnowaniu żywności. Zadbajmy wspólnie o naszą przyszłość!
