Zaczynamy od podgrzania mleka. Z laski wanilii wybieramy miąższ, a skórkę wrzucamy do mleka. Dodajemy również 2 łyżki cukru. Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy zawartość 2 torebek ryżu jaśminowego i gotujemy 18-20 minut na małym ogniu.
Mrożone maliny przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem i podgrzewamy, aby uzyskać konsystencję i smak domowej konfitury. W drugim rondelku musimy zagotować śmietankę z dodatkiem miąższu z laski wanilii oraz cukru. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę.
Dwa żółtka zasypujemy cukrem i ucieramy. Następnie do żółtek powoli dolewamy ciepłej śmietanki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Po dokładnym wymieszaniu masę wlewamy z powrotem do rondelka z pozostałą zawartością śmietany i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając i wyłączamy ogień.
Kiedy ryż się ugotuje, możemy przystąpić do komponowania deseru. Do podania najlepiej sprawdzą się szerokie szklanki. Na dnie układamy ugotowany w mleku ryż. Następnie kolejno: sos waniliowy, brzoskwinie, kolejną warstwę ryżu, maliny, sos waniliowy. Na wierzchu układamy świeże maliny z dodatkiem listków świeżej mięty.
Prosty, ale wyjątkowo aromatyczny i apetycznie wyglądający deser jest gotowy.