4 os.
55 min
Łatwe
2.45 zł / os.
Babka piaskowa z lukrem
Składniki przepisu
200 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
4 jajka L Marysia
½ cytryny
1 szkl. cukru
10 łyżek cukru pudru
1 szkl. mąki tortowej Marysia
½ szkl. mąki ziemniaczanej Marysia
1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
Przygotowanie przepisu

Piekarnik rozgrzej do 170oC. Masło rozpuść w rondlu i przestudź. Foremkę z kominem wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie nie przerywając ubijania, cienką strużką wlej przestudzone masło.

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do masy. Gotową masę przelej do foremki. Foremkę wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut do suchego patyczka. Gotową babkę przestudź i wyjmij z foremki.

Wyciśnij sok z cytryny i przelej go do miski. Do miski dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Gotowym lukrem udekoruj babkę.