Kostkę masła dzielimy na kawałki i przekładamy do dużej miski. Następnie wsypujemy szklankę cukru pudru i ucieramy aż do połączenia się składników w jasną aksamitną i gładką masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku na raz i ucieramy.
Kiedy wymieszamy ostatnie żółtko, dodajemy startą skórkę z cytryny. Mieszamy i odstawiamy.
W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli.
Mąkę przesiewamy do miski z masą. Dodajemy proszek do pieczenia i sól i łączymy. Po chwili dodajemy trzy łyżki kwaśnej śmietany i mieszamy. Na koniec etapami dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Foremkę do babki smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Wierzch wyrównujemy przy pomocy łyżki zwilżonej w wodzie.
Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Po tym czasie babkę wyciągamy do przestygnięcia i w tym czasie możemy uszykować lukier.
Do wyciśniętego soku z 1 cytryny dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru i mieszamy.