6 os.
70 min
Średnie
2.40 zł / os.
Babka ucierana
Składniki przepisu
250 g masła extra
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
Skórka z cytryny
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 12%
Szczypta soli
lukier:
Sok z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie przepisu

Kostkę masła dzielimy na kawałki i przekładamy do dużej miski. Następnie wsypujemy szklankę cukru pudru i ucieramy aż do połączenia się składników w jasną aksamitną i gładką masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku na raz i ucieramy.

Kiedy wymieszamy ostatnie żółtko, dodajemy startą skórkę z cytryny. Mieszamy i odstawiamy.

W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli.

Mąkę przesiewamy do miski z masą. Dodajemy proszek do pieczenia i sól i łączymy. Po chwili dodajemy trzy łyżki kwaśnej śmietany i mieszamy. Na koniec etapami dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Foremkę do babki smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Wierzch wyrównujemy przy pomocy łyżki zwilżonej w wodzie.

Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Po tym czasie babkę wyciągamy do przestygnięcia i w tym czasie możemy uszykować lukier.

Do wyciśniętego soku z 1 cytryny dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru i mieszamy.