8 os.
45 min
Średnie
3.30 zł / os.
Barszcz biały
Składniki przepisu
200 g boczku wędzonego surowego
200 g kiełbasy białej surowej
5 białych cebul
1 litr bulionu
1/2 litra kwaśnego mleka
480 g zakwasu z mąki pszennej
1 ząbek czosnku
Ziele angielskie
Kilka liści laurowych
Łyżeczka majeranku
Natka pietruszki i koperku
Sól i pieprz
Przygotowanie przepisu

Od boczku odcinamy skórę, ale nie wyrzucamy jej, tylko układamy na dnie garnka, by wypuściła tłuszcz. Boczek kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka. Białą kiełbasę kroimy również na dość duże kawałki i wkładamy do garnka. Kolej na cebulę pokrojoną w ćwiartki. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy całość pod przykryciem 10 minut, systematycznie mieszając.

Po 10 minutach boczek, kiełbasę i cebulę zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 5-6 minut. Następnie dodajemy kwaśne mleko. Cały czas mieszając zupę, wlewamy zakwas na barszcz biały. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą morską, majerankiem, natką pietruszki i koperku.