4 os.
35 min
Łatwe
3.60 zł / os.
Barszcz zabielany
Składniki przepisu
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 seler
1 pęczek botwinki
1/8 kapusty
½ główki czosnku
1 cebula
½ cytryny
4 gałązki świeżego koperku
200 ml soku z buraka
100 ml śmietany UHT 18% Mleczna Polana
4 jajka L Marysia
2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
sól
pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal nad palnikiem. Warzywa wraz z czosnkiem przełóż do garnka i zalej 1 l wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie przecedź wywar przez sito i przelej go z powrotem do garnka. Botwinkę opłucz, posiekaj łodygi i liście. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do wywaru wlej sok z buraka, sok z cytryny i starte warzywa. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie dodaj posiekaną botwinkę oraz majeranek. Śmietanę rozprowadź w miseczce z niewielką ilością wywaru i przelej ją do garnka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem.