4 os.
200 min
Średnie
2.90 zł / os.
Beza z mascarpone i owocami
Składniki przepisu
4 jajka M Marysia
250 g mascarpone
220 g cukru
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Marysia
1 łyżeczka octu Na Szlaku Smaku
300 g drobnych owoców
1 arkusz papieru do pieczenia Marysia
Przygotowanie przepisu
Jajka rozbij, dokładnie oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodaj partiami cukier. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie zmiksuj. Na papierze do pieczenia odrysuj koło, a następnie odwróć papier i wyłóż nim blaszkę.
Ubitą pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ładnie uformuj. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 100oC i susz przez 2,5 godziny. Gotową bezę wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Następnie dodaj serek mascarpone i dokładnie zmiksuj. Gotowy krem nałóż równomiernie na wierzch bezy. Deser udekoruj świeżymi owocami.