Białka jaj ubijamy na sztywną pianę w misie robota, w międzyczasie rozpuszczamy w rondelku cukier z wodą, podgrzewając uzyskany syrop do temperatury 130 stopni. Następnie cienkim strumieniem przelewamy syrop do ubijanych białek. Bezę przekładamy do miski, a w misie robota ucieramy masło z mlekiem w proszku. Kiedy składniki połączą się ze sobą, dodajemy do nich ubite białka i dalej ucieramy do uzyskania puszystej masy. Teraz możemy dodać już aromat migdałowy, orzechy, bakalie oraz posiekaną ulubioną czekoladę. Całość mieszamy.
Formę wykładamy folią spożywczą, Na dnie układamy herbatniki, a na nie wylewamy masę. Do środka możemy dodać kilka herbatników. Tak przygotowany blok wkładamy do lodówki na minimum 3h.
Na patelnię wrzucamy mrożone truskawki, które zasypujemy cukrem i podgrzewamy do uzyskania gęstego sosu.
Blok dzielimy na porcje, podajemy z ciepłym sosem truskawkowym, świeżą miętą oraz ulubionymi owocami.