9 os.
45 min
Łatwe
5.30 zł / os.
Biały Blok Czekoladowy
Składniki przepisu
5 białek jaj Marysia
100 ml wody
250 g cukru
250 g masła Mleczna Polana
150 g mleka w proszku
Aromat migdałowy
Żurawina Bacalis
Rodzynki Bacalis
Orzechy laskowe Bacalis
Orzechy włoskie Bacalis
Herbatniki Conchador
Czekolada gorzka Choco Charlie
Truskawki mrożone Zaczarowany Ogród
Mięta i świeże owoce do ozdoby
Przygotowanie przepisu

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę w misie robota, w międzyczasie rozpuszczamy w rondelku cukier z wodą, podgrzewając uzyskany syrop do temperatury 130 stopni. Następnie cienkim strumieniem przelewamy syrop do ubijanych białek. Bezę przekładamy do miski, a w misie robota ucieramy masło z mlekiem w proszku. Kiedy składniki połączą się ze sobą, dodajemy do nich ubite białka i dalej ucieramy do uzyskania puszystej masy. Teraz możemy dodać już aromat migdałowy, orzechy, bakalie oraz posiekaną ulubioną czekoladę. Całość mieszamy.

Formę wykładamy folią spożywczą, Na dnie układamy herbatniki, a na nie wylewamy masę. Do środka możemy dodać kilka herbatników. Tak przygotowany blok wkładamy do lodówki na minimum 3h.

Na patelnię wrzucamy mrożone truskawki, które zasypujemy cukrem i podgrzewamy do uzyskania gęstego sosu.

Blok dzielimy na porcje, podajemy z ciepłym sosem truskawkowym, świeżą miętą oraz ulubionymi owocami.