4 os.
30 min
Łatwe
4.85 zł / os.
Bigos z cukinii
Składniki przepisu
300 g boczku Rzeźnik Szymon
1 cebula
1 ząbek czosnku Zaczarowany Ogród
1 marchewka
3 cukinie
2 gałązki bazylii
1 puszka pomidorów krojonych Zaczarowany Ogród
2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczarowany Ogród
2 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
1 liść laurowy Na Szlaku Smaku
2 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinie opłucz, przekrój na połówki i za pomocą łyżki wydrąż pestki. Miąższ ze skórką pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego boczek pokrojony w kostkę. Smaż boczek przez 4-5 minut, a następnie dodaj do niego posiekaną cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj marchewkę, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy oraz pomidory z puszki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodaj cukinię, zamieszaj zawartość rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Gotowy bigos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Bigos z cukinii podawaj siekanymi listkami bazylii.