4 os.
25 min
Łatwe
6.00 zł / os.
Bliny ziemniaczane z pstrągiem i pesto
Składniki przepisu
250 g ziemniaków (przetarte i ugotowane)
20 g mąki pszennej luksusowej Marysia
1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
5 łyżek kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
1 filet wędzonego pstrąga
3 jajka
1 cytryna
75 g orzechów włoskich Bacalis
100 ml oliwy z oliwek Philosphie
1 duży pęczek natki pietruszki
sól
Przygotowanie przepisu

Połącz ziemniaki z kwaśną śmietaną i posól. Do powstałej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie zamieszaj. Następnie dodawaj partiami roztrzepane jajka, po każdej partii mieszając. Masę wyciskaj z rękawa cukierniczego lub łyżką wykładaj na rozgrzaną patelnię, formując w ten sposób małe bliny. Smaż na złoty kolor.

Pokrojoną natkę pietruszki, orzechy, oliwę, skórkę i sok z cytryny oraz sól zblenduj na gładką masę, uzyskując w ten sposób pesto. Na blinach ułóż kawałki pstrąga, dodaj odrobinę śmietany i polej pesto.