Zaczynamy od przygotowania burgerów: do mielonej wołowiny dodajemy kumin, paprykę słodką, posiekany czosnek, świeżo mielony czarny pieprz, posiekany lub zmielony surowy wędzony boczek i mieszamy. Potem dłonią łączymy składniki i formujemy burgery, które trafiają na mocno rozgrzany ruszt na 7-8 minut. Obracamy w połowie czasu na drugą stronę.
Bataty kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i z każdej strony smarujemy oliwą. Następnie doprawiamy sola i pieprzem i umieszczamy na ruszcie. Boczek kroimy na cienkie plasterki i również umieszczamy na ruszcie.
Tzatziki: ogórki pozbawiamy wodnistych środków, kroimy w cienkie plasterki i następnie zasypujemy solą. Odstawiamy za 15 minut, aby puściły sok.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników: mango obieramy i kroimy w cienkie plastry. W plastry kroimy również pomidory oraz cebule. Bułki przekrojone na pół umieszczamy na ruszcie, aby przypiec je.
Wracamy do sosu. Do ogórków dodajemy jogurt grecki, pieprz, posiekany czosnek oraz szczyptę soli. Łączymy i odstawiamy do przegryzienia.
Składamy burgery: spód bułki smarujemy majonezem. Układamy rukolę, następnie burgery, plastry mango, grillowany boczek, pomidory, cebulę. Posypujemy tartym parmezanem. Spód bułki smarujemy ketchupem lub sosem, przykrywamy i całość przedziewamy patyczkiem, szpadą lub szpikulcem.
Podajemy z grillowanymi batatami i sosem tzatziki.