6 os.
25 min
Łatwe
4.83 zł / os.
Chińska zupa z makaronem chow mein
Składniki przepisu
500 g fileta z piersi kurczaka
200 g suchego makaronu Chow Mein
1 litr bulionu warzywnego
3-4 łodyżki selera naciowego
1 średniej wielkości kapusta pekińska
Pęczek zielonej cebulki
Połowa papryczki chili
2 łyżeczki sambal oelek
Łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
Szczypta mielonego imbiru
Łyżeczka kurkumy
Szczypta cynamonu
Łyżka miodu
Kiełki
Przygotowanie przepisu

Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy garnek. Wrzucamy mięso i przesmażamy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy posiekany drobno seler naciowy. Podlewamy olejem sezamowym. Doprawiamy mielonym imbirem, pastą sambal oelek, a także łyżką sosu sojowego. Dodajemy posiekaną kapustę pekińską. Przykrywamy i pozostawiamy na 3-4 minuty.

Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, a także główki cebulki (szczypior zostawiamy na koniec). Doprawiamy drugą łyżką sosu sojowego, odrobiną kurkumy i cynamonu, a także łyżką miodu. Makaron łamiemy jedynie na pół. Całość podlewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i pozostawiamy ponownie na 3-4 minuty.

Zupa gotowa. Każdą porcję obficie posypujemy natką szczypioru oraz dekorujemy kiełkami.