
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody z dodatkiem łyżki cukru oraz 2 łyżek mąki. Mieszamy do momentu, w którym na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy po kolei: mąkę pszenną tortową, pszenną razową oraz razową. Uzupełniamy pozostałą ilością wody 250 ml wody. Wyrabiamy do wstępnego połączenia składników i dodajemy łyżkę soli oraz łyżkę oleju. Wyrabiamy kolejne kilka minut do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Umieszczamy w misce oraz przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12-14 godzin.
Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Naczynie żaroodporne podsypujemy mąką. Następnie delikatnie przekładamy do niego ciasto, formujemy w naczyniu w kształt chlebka i nacinamy z góry tworząc wzór.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez30 minut pod przykryciem, a następnie bez przykrycia przez kolejne 20 minut.