4 os.
25 min
Łatwe
3.60 zł / os.
Chłodnik litewski
Składniki przepisu
0,5 l kefiru lub zsiadłego mleka Mleczna Polana
1 łyżka masła ekstra Mleczna Polana
4 jajka M Marysia
2 pęczki botwinki
3 ogórki gruntowe
4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżka octu Na Szlaku Smaku
pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku, do smaku
sól, do smaku
Przygotowanie przepisu

Botwinkę wypłucz, posiekaj drobno liście i łodygi. Buraczki obierz i posiekaj w drobną kostkę. Masło rozpuść w garnku, wrzuć na nie buraczki i smaż przez 2-3 minuty. Do podsmażonych buraczków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bulion. Gotuj na małym ogniu przez 6-7 minut. Po tym czasie dodaj posiekane łodygi i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Na koniec dodaj posiekane liście botwinki i ocet. Zamieszaj dokładnie i odstaw wywar do przestudzenia.

Ogórki obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Do wystudzonego wywaru dodaj posiekanego ogórka, szczypiorek i koperek. Następnie wlej kefir, dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Chłodnik podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.