4 os.
30 min
Łatwe
3.90 zł / os.
Chłodnik owocowy
Składniki przepisu
1 ogórek zielony
250 g świeżych truskawek
100 g cukru pudru
Garść liści świeżej mięty
Sok wyciśnięty z połowy limonki
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łodyga rabarbaru
100 g cukru kryształ
100 g mascarpone
50 ml śmietanki 30% Mleczna Polana
sól Na Szlaku Smaku
Świeże borówki oraz truskawki do dekoracji
Przygotowanie przepisu

1. Do pojemnika wrzucamy pokrojonego wraz ze skórką ogórka, truskawki, szczyptę soli oraz cukier puder i całość blendujemy.

2. Do zblendowanych składników dodajemy garść liści mięty i soki wyciśnięte z limonki i cytryny, i ponownie blendujemy, a następnie odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.

2. W rondelku topimy masło, do którego dodajemy cukier Muscovado oraz śmietankę, dokładnie mieszamy ze sobą składniki do uzyskania konsystencji sosu.

3. Rabarbar obieramy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsypujemy cukrem i karmelizujemy.

4. Mascarpone mieszamy ze śmietanką i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji sosu.

5. Schłodzony chłodnik wylewamy na talerz, dekorujemy świeżymi truskawkami, borówkami, miętą oraz skarmelizowanym rabarbarem. Na koniec dodajemy kilka kleksów sosu na bazie mascarpone i śmietanki.