1. Do pojemnika wrzucamy pokrojonego wraz ze skórką ogórka, truskawki, szczyptę soli oraz cukier puder i całość blendujemy.
2. Do zblendowanych składników dodajemy garść liści mięty i soki wyciśnięte z limonki i cytryny, i ponownie blendujemy, a następnie odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
2. W rondelku topimy masło, do którego dodajemy cukier Muscovado oraz śmietankę, dokładnie mieszamy ze sobą składniki do uzyskania konsystencji sosu.
3. Rabarbar obieramy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsypujemy cukrem i karmelizujemy.
4. Mascarpone mieszamy ze śmietanką i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji sosu.
5. Schłodzony chłodnik wylewamy na talerz, dekorujemy świeżymi truskawkami, borówkami, miętą oraz skarmelizowanym rabarbarem. Na koniec dodajemy kilka kleksów sosu na bazie mascarpone i śmietanki.