4 os.
25 min
Łatwe
3.50 zł / os.
Chłodnik ze szpinakiem
Składniki przepisu
200 ml maślanki Mleczna Polana
400 g kefiru Mleczna Polana
1 łyżka masła ekstra Mleczna Polana
4 jajka M Marysia
200 g świeżego szpinaku
4 młode ziemniaki
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 pęczek szczypiorku
1/2 pęczka koperku
150 ml bulionu warzywnego
pieprz Na szlaku Smaku
sól
Przygotowanie przepisu
Czosnek obierz i posiekaj w cienkie plasterki. W garnku rozpuść masło i krótko przesmaż na nim czosnek. Następnie dodaj liście szpinaku i smaż około 2 minut. Do usmażonego szpinaku wlej bulion, doprowadź do wrzenia i zestaw garnek z ognia. Lekko wystudź bulion. Do wystudzonego wywaru wlej kefir i maślankę, dokładnie wymieszaj.
Posiekaj drobno szczypiorek i koperek następnie dodaj do chłodnika. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Chłodnik podawaj z ugotowanymi młodymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę i jajkami ugotowanymi na twardo.