4 os.
30 min
Łatwe
2.50 zł / os.
Chowder z kukurydzy
Składniki przepisu
2 puszki kukurydzy konserwowej Zaczarowany Ogród
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
3 ziemniaki
¼ pęczka szczypiorku
100 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
2 garści kukurydzianych nachosów
1 l bulionu warzywnego
3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
1 łyżeczka papryki ostrej Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Odłóż do dekoracji 4 łyżki kukurydzy. W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Następnie dodaj ziemniaki, kukurydzę i ostrą paprykę. Zamieszaj warzywa, smaż przez 4 minuty, a następnie zalej je bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zblenduj zupę na krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zamieszaj zupę, zagotuj i zestaw z ognia.

Chowder kukurydziany podawaj z nachosami, ziarenkami kukurydzy i świeżo posiekanym szczypiorkiem.