4 os.
30 min
Średnie
3.50 zł / os.
Chrupiący kalafior z sosem
Składniki przepisu
1 kalafior
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1/4 pęczka koperku
4 łyżki mąki luksusowej Marysia
3/4 szkl. płatków kukurydzianych Mleczna Polana
100 ml mleka 3,2% UHT Mleczna Polana
1/2 szklanki jogurtu naturalnego Mleczna Polana
1 jajko M Marysia
3/4 szkl. płatków migdałowych Bacalis
0,5 l oleju rzepakowego Marysia
pieprz Na szlaku Smaku
sól
Przygotowanie przepisu

Kalafiora opłucz i podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i blanszuj w niej kalafiora przez 2 minuty. Jajko wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, dodaj płatki kukurydziane i płatki migdałowe. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 180oC.

Maczaj kalafiora w cieście i smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażony kalafior odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Usmażonego kalafiora podawaj z sosem jogurtowym.