4 os.
40 min
Trudne
1.00 zł / os.
Chruściki
Składniki przepisu
250 g mąki luksusowej Marysia
1 jajko M Marysia
3 żółtka z jaj M Marysia
3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
6 łyżek cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia Marysia
1 łyżka octu Na Szlaku Smaku
1 l oleju rzepakowego Marysia
sól, szczypta
Przygotowanie przepisu

Jajko i żółtka przełóż do miski i ubij z łyżką cukru pudru na puszystą masę. Do osobnej miski przesiej mąkę. Do mąki dodaj sól, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Ubite jajka przelej do miski z mąką. Następnie dodaj ocet, wymieszaj składniki i zagnieć na gładkie ciasto. Gotowe ciasto uformuj w kulę i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie zagniataj ciasto, składaj je na pół i ponownie zagniataj. Czynność powtórz kilkakrotnie. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne.

Ciasto podziel na dwie porcje i wałkuj cienko na blacie oprószonym mąką. Za pomocą ostrego noża pokrój ciasto na cienkie paski, a następnie przekrój je po skosie tak, aby otrzymać kształt rombu. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec ciasta.

W dużym garnku rozgrzej olej do 180oC. Kładź porcje ciasta na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor.

Usmażone chruściki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Gotowe chruściki podawaj posypane cukrem pudrem.