Każdy kawałek schabu nacinamy delikatnie z każdej strony. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i oregano. Przyprawy delikatnie wklepujemy w mięso. W kolejnym kroku szykujemy marynatę na bazie maślanki z dodatkiem suszonej cebuli i papryki wędzonej. W marynacie umieszczamy przyprawione porcje schabu i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na min. 30 minut. Porcje będziemy grillować w wysokiej temperaturze przez 5-6 minut z każdej strony. Kontrolujmy proces, by nie przypalić mięsa.
Pora na warzywa, które trafią na ruszt. Czerwoną paprykę kroimy jedynie na pół. Papryczki (słodkie i ostre) oraz główki czosnku będziemy grillować w całości. Warzywa doprawiamy tylko solą i pieprzem i układamy na rozgrzanym ruszcie, pozostawiając na 10-12 minut. Kontrolujmy temperaturę i stopień przypieczenia. W razie potrzeby ściągamy wcześniej, lub redukujemy temperaturę rusztu.
Gotowane młode ziemniaczki kroimy w duże kawałki. Oliwki drylujemy i dodajemy do ziemniaków. Ugrillowane warzywa kroimy na kawałki. Z główki czosnku wybieramy miąższ. Łączymy składniki. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, łyżką oliwy i posiekaną natką pietruszki.
Danie na talerzu dekorujemy natką pietruszki, przekrojoną na pół główką czosnku oraz odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Buen apetito! Smacznego!