4 os.
50 min
Średnie
6.75 zł / os.
Chuleta de cerdo, czyli schabowy z kością po hiszpańsku z rusztu!
Składniki przepisu
4 porcje schabu z kością (ok. 150 g)
2 czerwone papryki
Mix papryczek słodkich i ostrych (np. jalapeno, habanero) wedle gustu
500 g ugotowanych młodych ziemniaków
150 g oliwek z pestką
2 główki czosnku (w całości)
Szklanka maślanki
Łyżka oliwy z oliwek
Papryka słodka
Papryka ostra
Papryka wędzona
Suszona cebula
Oregano
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Przygotowanie przepisu

Każdy kawałek schabu nacinamy delikatnie z każdej strony. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i oregano. Przyprawy delikatnie wklepujemy w mięso. W kolejnym kroku szykujemy marynatę na bazie maślanki z dodatkiem suszonej cebuli i papryki wędzonej. W marynacie umieszczamy przyprawione porcje schabu i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na min. 30 minut. Porcje będziemy grillować w wysokiej temperaturze przez 5-6 minut z każdej strony. Kontrolujmy proces, by nie przypalić mięsa.

Pora na warzywa, które trafią na ruszt. Czerwoną paprykę kroimy jedynie na pół. Papryczki (słodkie i ostre) oraz główki czosnku będziemy grillować w całości. Warzywa doprawiamy tylko solą i pieprzem i układamy na rozgrzanym ruszcie, pozostawiając na 10-12 minut. Kontrolujmy temperaturę i stopień przypieczenia. W razie potrzeby ściągamy wcześniej, lub redukujemy temperaturę rusztu.

Gotowane młode ziemniaczki kroimy w duże kawałki. Oliwki drylujemy i dodajemy do ziemniaków. Ugrillowane warzywa kroimy na kawałki. Z główki czosnku wybieramy miąższ. Łączymy składniki. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, łyżką oliwy i posiekaną natką pietruszki.

Danie na talerzu dekorujemy natką pietruszki, przekrojoną na pół główką czosnku oraz odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Buen apetito! Smacznego!