Masło przełóż do rondla, dodaj mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj sól, cukier oraz mąkę. Za pomocą drewnianej łyżki ucieraj mieszaninę przez około 2 minuty, aż powstanie sprężysta i odchodząca od brzegów rondla masa.
Gotowe ciasto przełóż do miski i ostudź. Następnie wbij jajka i zmiksuj dokładnie.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.
Olej przelej do garnka i rozgrzej do temperatury 180oC. Zmniejsz ogień i wyciskaj na tłuszcz 10 cm kawałki ciasta. Końce ciasta odcinaj nożyczkami lub nożem.
Smaż przez 2-3 minuty na złoty kolor. Gotowe churros wyłów łyżką cedzakową i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Śmietankę podgrzej w rondelku i dodaj do niej połamaną czekoladę. Odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj. Sos przelej do miseczki.
Churros podawaj posypane cukrem pudrem z sosem czekoladowym.