4 os.
15 min
Łatwe
4.00 zł / os.
Churros
Składniki przepisu
50 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
250 ml mleka 3,2 % Mleczna Polana
100 ml śmietanki 30% UHT Mleczna Polana
2 jajka L Marysia
190 g mąki luksusowej Marysia
2 łyżki cukru
4 łyżki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady Choco Charlie
50 g mlecznej czekolady Choco Charlie
1 l oleju rzepakowego Marysia
sól, szczypta
Przygotowanie przepisu

Masło przełóż do rondla, dodaj mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj sól, cukier oraz mąkę. Za pomocą drewnianej łyżki ucieraj mieszaninę przez około 2 minuty, aż powstanie sprężysta i odchodząca od brzegów rondla masa.

Gotowe ciasto przełóż do miski i ostudź. Następnie wbij jajka i zmiksuj dokładnie.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.

Olej przelej do garnka i rozgrzej do temperatury 180oC. Zmniejsz ogień i wyciskaj na tłuszcz 10 cm kawałki ciasta. Końce ciasta odcinaj nożyczkami lub nożem.

Smaż przez 2-3 minuty na złoty kolor. Gotowe churros wyłów łyżką cedzakową i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Śmietankę podgrzej w rondelku i dodaj do niej połamaną czekoladę. Odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj. Sos przelej do miseczki.

Churros podawaj posypane cukrem pudrem z sosem czekoladowym.