4 os.
15 min
Średnie
3.10 zł / os.
Ciasto kruche z porzeczką
Składniki przepisu
400 g czerwonej porzeczki
4 jajka L Marysia
150 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
2 szklanki mąki luksusowej Marysia
1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
1 szklanka cukru
5 łyżek cukru pudru
1 torebka budyniu waniliowego Marysia
1/3 szklanki oleju słonecznikowego Marysia
sól
Przygotowanie przepisu

Mąkę przesyp na stolnicę. Dodaj do niej 1/3 szklanki cukru oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostki. Za pomocą widelca rozgnieć masło i połącz z mąką. Dodaj 4 żółtka oraz kwaśną śmietanę i zagnieć ciasto. Zagniecione ciasto uformuj w kształt wałka, zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na godzinę.

Przygotuj kwadratową foremkę. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj połowę ciasta na tarce o grubych oczkach do foremki. Wiórki ciasta rozłóż równomiernie na dnie blaszki. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz około 10 minut. Zapieczony spód wystudź.

W misie miksera zmiksuj białka ze szczyptą soli na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo 3/4 szklanki cukru. Do ubitych białek dodawaj stopniowo budyń oraz olej. Ubijaj na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Budyniową piankę przełóż na kruchy spód. Na piankę wyłóż czerwoną porzeczkę i zetrzyj równomiernie drugą porcję ciasta. Foremkę wstaw do piekarnika i piecz w 180oC przez około 20 minut. Gotowe ciasto wystudź i podawaj posypane cukrem pudrem. Cukier puder możesz karmelizować za pomocą palnika.