4 os.
45 min
Średnie
3.65 zł / os.
Ciasto marchewkowe z mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki
Składniki przepisu
250 g mąki tortowej Marysia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu mielonego Na Szlaku Smaku
3 jajka
250 g brązowego cukru
120 g oleju słonecznikowego Marysia
220 g startej marchwi
130 g maślanki Mleczna Polana
słoik dżemu z czarnej porzeczki Zaczarowany Ogród
1 małe opakowanie mascarpone
Przygotowanie przepisu
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij ze zbędnego soku. Cukier utrzyj z olejem, dodaj maślankę, następnie jajka i ubijaj. Mąkę przesiej i połącz z solą i cynamonem. Marchewkę połącz z mąką (około 1/3 mąki). Do pozostałej mąki dodaj proszek do pieczenia i powoli dodaj wszystko do masy. Na koniec dodaj odciśniętą marchew i delikatnie połącz. Wylej do formy keksówki i piecz w temperaturze 160 °C przez około 40 minut.
Ciasto najlepiej smakuje posypane cukrem i delikatnie zapieczone ( palnikiem lub pod górną grzałką w piecu). Podaj z mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki.