4 os.
45 min
Średnie
7.50 zł / os.
Cordon Blue
Składniki przepisu
1 kg schabu w całości
ser żółty w plastrach Mleczna Polana
6 plastrów szynki wędzonej
2 jajka L Marysia
bułka tarta Marysia
mąka uniwersalna Marysia
sól i pieprz Na Szlaku Smaku
200 g smalcu Rzeźnik Szymon
kopytka Go tove
buraczki Zaczarowany Ogród
Przygotowanie przepisu
Schab na kotlety pokrój w tzw. motylki: płat pierwszego kotleta nie odkraj całkowicie, z kolei drugi już tak. Po rozłożeniu tak pokrojonego mięsa powstaje motyl, który potem rozklep. Dopraw solą i pieprzem. Tak rozklepany schab wypełnij serem i szynką. Złóż kotleta i oprósz go mąką. Roztrzep 2 jajka, następnie panieruj kotleta w jajku i w bułce tartej. Smaż kotleta na smalcu z obu stron na złoty kolor.
Kotleta podawaj z gorącymi kopytkami i buraczkami.