4 os.
65 min
Łatwe
5.80 zł / os.
Curry z dyni
Składniki przepisu
1 dynia hokkaido
3 czerwone cebule
Mleczko kokosowe
Pomidory w puszce (najlepiej krojone)
2 łyżki oleju kokosowego
Świeża kolendra
Natka pietruszki
2-3 ząbki czosnku
Kumin
Papryka słodka
Papryka ostra
Curry
Sól i pieprz do smaku
4 chlebki pita
Limonka do dekoracji
Przygotowanie przepisu

Z dyni usuwamy pestki, ale nie usuwamy skóry. Skóra dyni hokkaido jest miękka i zawiera w sobie dużo aromatu. Następnie dynię kroimy w kostkę ok. 2x2 cm. Wrzucamy do garnka na rozgrzany olej kokosowy. Przesmażamy tak, aby dynia zachowała zwartą konsystencję. Przesypujemy do naczynia, a w tym samym garnku z dodatkiem kolejnej łyżki oleju kokosowego przesmażamy cebulę krótko, ale na dość wysokim płomieniu.

Czosnek siekamy. Do cebuli dodajemy pomidory, następnie mleczko kokosowe i mieszamy. Dusimy chwilę i dodajemy posiekany wcześniej czosnek. Pora na przyprawy: curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, mielony kumin, posiekaną natkę kolendry, odrobinę soli i pieprzu.

Na koniec dodajemy dynię i pozostawiamy na 20-30 sekund, po czym zestawiamy z ognia.

Chlebki pita możemy podsmażyć bezpośrednio na płomieniu lub upiec w rozgrzanym piecu.

Curry podajemy na ciepło z pokrojonymi w ćwiartki chlebkami oraz plasterkami limonki.