4 os.
35 min
Łatwe
5.10 zł / os.
Czekoladowe muffiny z wiśnią
Składniki przepisu
2 jajka L Marysia
125 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
150 g mąki tortowej Marysia
120 g cukru
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
100 g gorzkiej czekolady Choco Charlie
50 g mlecznej czekolady Choco Charlie
300 g konfitury wiśniowej Zaczarowany Ogród
Przygotowanie przepisu

Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami. Masło przełóż do rondla i postaw go na małym ogniu. Gdy masło zacznie się rozpuszczać, dodaj do niego połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Zdejmij rondelek z ognia, odczekaj 2-3 minuty i dokładnie wymieszaj jego zawartość.

Następnie dodaj konfiturę wiśniową, cukier oraz jajka i dokładnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą, dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Zamieszaj ciasto do jednolitej konsystencji. Gotowym ciastem napełnij papilotki do ¾ wysokości.

Blachę wstaw do nagrzanego do 160oC piekarnika i piecz przez 25 minut. Gotowe babeczki wystudź.

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj wiórkami z mlecznej czekolady.