4 os.
25 min
Łatwe
4.05 zł / os.
Czeska zupa czosnkowa
Składniki przepisu
1 cebula
6 ząbków czosnku Zaczarowany Ogród
½ pęczka szczypiorku
8 plastrów szynki
8 plastrów sera edamskiego żółtego Mleczna Polana
8 kromek pieczywa tostowego maślanego Wypiekarnia i Ciachownia
1 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
5 łyżek oleju rzepakowego Marysia
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na niego cebulę. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Po tym czasie wlej do garnka bulion, zagotuj i zestaw z ognia. Zupę dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem.

Z kromek pieczywa tostowego wykrój skórki, a miąższ pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż na nim pieczywo na złoty kolor.

Plastry szynki pokrój w cienkie paseczki. Szczypiorek drobno posiekaj.

Zupę czosnkową podawaj z szynką, grzankami, drobno posiekanym serem żółtym i szczypiorkiem.