4 os.
 25 min
 Łatwe
 4.05 zł / os.
          Czeska zupa czosnkowa
        
Składniki przepisu
 
            1 cebula
            
            6 ząbków czosnku Zaczarowany Ogród
            
            ½ pęczka szczypiorku
            
            8 plastrów szynki
            
            8 plastrów sera edamskiego żółtego Mleczna Polana
            
            8 kromek pieczywa tostowego maślanego Wypiekarnia i Ciachownia
            
            1 l bulionu warzywnego
            
            1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
            
            5 łyżek oleju rzepakowego Marysia
            
            sól, pieprz, do smaku
            
Przygotowanie przepisu
 Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na niego cebulę. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Po tym czasie wlej do garnka bulion, zagotuj i zestaw z ognia. Zupę dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem.
Z kromek pieczywa tostowego wykrój skórki, a miąższ pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż na nim pieczywo na złoty kolor.
Plastry szynki pokrój w cienkie paseczki. Szczypiorek drobno posiekaj.
Zupę czosnkową podawaj z szynką, grzankami, drobno posiekanym serem żółtym i szczypiorkiem.