4 os.
30 min
Średnie
3.80 zł / os.
Domowe ptasie mleczko
Składniki przepisu
400 g jogurtu naturalnego Mleczna Polana
500 ml śmietanki 36% UHT Mleczna Polana
1 torebka galaretki cytrynowej Fruktonada
1 torebka galaretki truskawkowej Fruktonada
100 g malin
4 gałązki świeżej mięty
½ szkl. cukru pudru
1 łyżka żelatyny Marysia
Przygotowanie przepisu

Galaretki rozpuść w osobnych naczyniach, w 250 ml wrzątku. Następnie przelej je do prostokątnych pojemniczków i wstaw do lodówki do stężenia. Gotowe galaretki pokrój w dużą kostkę.

Schłodzoną śmietankę ubij delikatnie z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt naturalny i delikatnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj. Przestudzoną żelatynę wlej do masy i dokładnie wymieszaj.

Do pucharków nakładaj na przemian masę i pokrojone galaretki. Deser schłódź w lodówce przez 20-30 minut. Ptasie mleczko podawaj udekorowane świeżymi malinami i gałązkami mięty.