4 os.
120 min
Łatwe
7.50 zł / os.
Domowy gyros
Składniki przepisu
0,5 kg mięsa z uda indyka bez kości i bez skóry
(opcjonalnie filet z piersi indyka)
1 papryka czerwona (możecie użyć również żółtej i zielonej)
2-3 papryczki pepperoni Zaczarowany Ogród
3-4 Pomidory
1 ogórek
1 cebula czerwona
1 główka sałaty lodowej
Sos czosnkowy Na Szlaku Smaku
Sos tysiąc wysp Na Szlaku Smaku
2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa Na Szlaku Smaku
Szczypta ostrej papryka Na Szlaku Smaku
Szczypta curry Na Szlaku Smaku
1 opakowanie gotowych tortill
Olej rzepakowy Marysia
Sól
Przygotowanie przepisu

Udo marynujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na min. 2 godziny w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewany do 180 stopni. Mięso przykrywamy folią i wstawiamy na 1,5-2 godziny do piekarnika.

Kroimy warzywa. Paprykę czerwoną oraz ogórki w paski (nie wykorzystujemy środka ogórka), papryczki pepperoni oraz pomidory w plasterki, cebulę w piórka, sałatę szatkujemy na drobne paski.

Udo wyciągnięte z piekarnika kroimy w plastry, wrzucamy na gorącą, suchą patelnię i podsmażamy. Na patelni doprawiamy jeszcze szczyptą przyprawy do gyrosa.

Zwijamy tortillę. Na placku układamy sałatę lodową, paski papryki, plasterki pepperoni, pomidora i cebuli. Następnie nakładamy porcję mięsą i dodajemy ulubione sosy. Zwijamy pamiętając o tym, by boki zakładać do środka.

Podajemy na ciepło lub na zimno, dekorując kawałkami sałaty lodowej oraz warzyw.