2 os.
45 min
Łatwe
22.60 zł / os.
Domowy makaron z krewetkami i czerwonym pesto
Składniki przepisu
200 g mąki typu 00
2 jajka Marysia
Łyżeczka oliwy z oliwek Philosophie
sól Na Szlaku Smaku
30 g płatków migdałów
1 ząbek czosnku
25 g bazylii
250 g pomidorków koktajlowych
70 g parmezanu
70 ml oliwy z oliwek Philosophie
sól i pieprz Na Szlaku Smaku do smaku
8 krewetek nieblanszowanych Master Fish
50 g masła Mleczna Polana
Garść świeżej rukoli
Przygotowanie przepisu

Potrzebne przyrządy:

miska

wałek

maszynka do makaronu

nóż

garnek do gotowania makaronu

patelnia

łyżka cedzakowa do wyciągania makaronu

tarka do parmezanu

malakser

folia spożywcza

szczypce do wykładnia

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, jajka oraz oliwę zagniatamy i dobrze wyrabiamy. Ciasto owijamy folią i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je tworząc placek a następnie wyrabiamy w maszynce.

2. W malakserze mielimy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pesto. Doprawiamy do smaku

3. Makaron gotujemy na osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. W tym samym czasie podsmażamy krewetki na maśle, dodajemy pesto a następnie makaron wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania.

4. Danie wykładamy na talerz, posypujemy świeżą rukolą, tartym parmezanem i skrapiamy oliwą z oliwek.