Potrzebne przyrządy:
miska
wałek
maszynka do makaronu
nóż
garnek do gotowania makaronu
patelnia
łyżka cedzakowa do wyciągania makaronu
tarka do parmezanu
malakser
folia spożywcza
szczypce do wykładnia
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, jajka oraz oliwę zagniatamy i dobrze wyrabiamy. Ciasto owijamy folią i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je tworząc placek a następnie wyrabiamy w maszynce.
2. W malakserze mielimy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pesto. Doprawiamy do smaku
3. Makaron gotujemy na osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. W tym samym czasie podsmażamy krewetki na maśle, dodajemy pesto a następnie makaron wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania.
4. Danie wykładamy na talerz, posypujemy świeżą rukolą, tartym parmezanem i skrapiamy oliwą z oliwek.