4 os.
50 min
Łatwe
5.07 zł / os.
Dyniowe kluski w sosie z leśnych grzybów
Składniki przepisu
600 g dyni piżmowej
1 jajko Marysia
250-300 g mąki pszennej Marysia
3 łyżki mąki ziemniaczanej Marysia
sól Na Szlaku Smaku
½ cebuli
1 ząbek czosnku
200 g leśnych grzybów (np. kurek)
50 g masła Mleczna Polana
garść świeżego tymianku
garść świeżego rozmarynu
200 ml słodkiej śmietanki 30% Mleczna Polana
kilka suszonych leśnych grzybów
Przygotowanie przepisu

Dynię piżmową przecinamy na pół i nacinamy środek. Delikatnie solimy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Dynię pieczemy ok. 30-40 minut do momentu, aż miąższ będzie miękki. Następnie wyciągamy miąższ łyżką i ubijamy w misce.

Do masy dyniowej dodajemy jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną

i delikatnie solimy. Wszystko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy jeden dolny róg.

Kroimy cebulę i czosnek oraz wcześniej oczyszczone i umyte kurki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, kurki i dodajemy czosnek oraz cebulę. Dodajemy garść świeżego tymianku, rozmarynu i śmietankę. Redukujemy sos.

Zagotowujemy wodę w garnku, delikatnie ją solimy, do gotującej się wody wyciskamy pojedyncze kluski z woreczka. Kluski gotujemy ok. 3 minuty.

Kluski wrzucamy do gotującego się sosu i czekamy aż się zagęści. W tym czasie kilka suszonych grzybów wkładamy do moździerza wraz z odrobiną soli i rozgniatamy na pył. Kluski z sosem przekładamy na talerz i posypujemy grzybowym pyłem.