Dynię piżmową przecinamy na pół i nacinamy środek. Delikatnie solimy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Dynię pieczemy ok. 30-40 minut do momentu, aż miąższ będzie miękki. Następnie wyciągamy miąższ łyżką i ubijamy w misce.
Do masy dyniowej dodajemy jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną
i delikatnie solimy. Wszystko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy jeden dolny róg.
Kroimy cebulę i czosnek oraz wcześniej oczyszczone i umyte kurki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, kurki i dodajemy czosnek oraz cebulę. Dodajemy garść świeżego tymianku, rozmarynu i śmietankę. Redukujemy sos.
Zagotowujemy wodę w garnku, delikatnie ją solimy, do gotującej się wody wyciskamy pojedyncze kluski z woreczka. Kluski gotujemy ok. 3 minuty.
Kluski wrzucamy do gotującego się sosu i czekamy aż się zagęści. W tym czasie kilka suszonych grzybów wkładamy do moździerza wraz z odrobiną soli i rozgniatamy na pył. Kluski z sosem przekładamy na talerz i posypujemy grzybowym pyłem.