4 os.
15 min
Łatwe
2.90 zł / os.
Ekspresowa zupa jarzynowa
Składniki przepisu
1/2 szkl. suszonych warzyw
200 g boczku surowego wędzonego Rzeźnik Szymon
2 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
2 szt. ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka suszonego oregano Na Szlaku Smaku
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego Marysia
pieprz czarny Na Szlaku Smaku, szczypta do smaku
sól, szczypta do smaku
Przygotowanie przepisu

Boczek pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i smaż na nim boczek przez ok. 6 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj suszone warzywa, całość dokładnie wymieszaj i zalej 1 l wrzątku. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Podawaj z siekanym koperkiem i natką pietruszki.