4 os.
30 min
Łatwe
8.10 zł / os.
Falafel z pitą i hummusem
Składniki przepisu
200 g ciecierzycy
2 łyżki migdałów Bacalis
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szczypta cynamonu Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka kolendry mielonej
olej słonecznikowy Marysia
1 puszka ciecierzycy
4 łyżki pasty Tahini
4 szt pity
½ szklanki jogurtu greckiego
1 pęczek świeżej mięty
3 łyżki posiekanej papryczki chili zielonej
½ cytryny
Przygotowanie przepisu

Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie i pozostaw na całą noc. Następnie opłucz i przełóż do miksera i zmiel na gładką masę. Dodaj migdały, posiekany czosnek, sodę, posiekaną natkę i przyprawy, dopraw solą i wymieszaj. Uformuj kulki średniej wielkości i smaż w sporej ilości tłuszczu (do połowy wysokości kulek) do brązowego koloru, następnie odwróć i smaż z drugiej strony.

Ciecierzycę wraz z wodą z puszki zmiel z tahini, skórką i sokiem z cytryny. Dodaj sól i jogurt i zamieszaj. Nałóż na talerz i na wierzch połóż falafel. Posyp posiekaną miętą i chili i podaj z pitą.