4 os.
50 min
Łatwe
5.70 zł / os.
Faszerowany bakłażan
Składniki przepisu
2 bakłażany
pomidory całe pasta la vista
500 g mielonej wołowiny
kasza bulgur Marysia (ugotowanej 100 g)
1/2 puszki kukurydzy
3 ząbki czosnku
2 szalotki
oliwa Philosophie
przyprawy: curry, słodka papryka słodka, sól, tymianek Na Szlaku Smaku
świeży rozmaryn, kumin, gałka muszkatołowa
masło (opcjonalnie do smarowania blachy)
papier do pieczenia Marysia
Przygotowanie przepisu
Podziel bakłażany na pół, wydrąż środek. Pokrój miąższ z bakłażana w kostkę,
Przesmaż go na oliwie. Dodaj pokrojoną szalotkę. Następnie dodaj mięso, pomidory z puszki i przyprawy i czosnek.
Przesmaż ok 5 min. Dodaj kukurydzę i ugotowaną wcześniej kaszę bulgur. Na koniec dodaj nieco soli.
Farsz przełóż na wydrążone połówki bakłażanów.
Piecz bakłażany 20 – 25 min w temp. 200 stopni C.