6 os.
10 min
Łatwe
10.45 zł / os.
Festiwal kawy
Składniki przepisu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej Baristado
2 łyżki wrzątku
150 ml mleka Mleczna Polana
Szczypta cynamonu Na Szlaku Smaku
3 łyżeczki syropu klonowego
4 kostki lodu
100 ml mocnej kawy Baristado
100 ml Amaretto
2 żółtka jaj Marysia
250 g mascarpone
200 g cukru pudru
1 opakowanie podłużnych biszkoptów Sielanka
10 g gorzkiego kakao
100 ml mocnej kawy Baristado
100 ml Amaretto
2 jaja Marysia
90 g ksylitolu lub innego słodzika
200 ml gęstego jogurtu Skyr
50 g mascarpone
1 opakowanie podłużnych biszkoptów Sielanka
10 g gorzkiego kakao
Przygotowanie przepisu

Dalgona coffee:

Do wysokiego naczynia wsyp 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, następnie dodaj dwie łyżki wrzątku i ubijaj mikserem ręcznym z końcówką do ubijania aż uzyskasz gęstą piankę. Do mleka dodaj cynamon oraz syrop klonowy lub miód, które zastąpią zwykły cukier. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu, wlej mleko smakowe a następnie wyłóż na górę kawową piankę. Posyp kakao, cynamonem czy innym ulubionym dodatkiem.

Tiramisu:

Jajka sparz wrzątkiem, następnie żółtka oddziel od białek. Zaparz kawę, ostudź i dolej Amaretto. Żółtka ubij na kogel-mogel z połową cukru pudru, następnie dodaj mascarpone i dosyp drugą połowę cukru pudru. Wymieszaj ręcznie, delikatnie, aż masa będzie jednolita i kremowa. W naczyniu ułóż namoczone w kawie biszkopty, na nie wylej połowę kremu, na którym ułożysz drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Na gorę wylej drugą połowę kremu. Posyp gorzkim kakao i schłodź przez ok. 2-3h. Udekoruj sezonowymi owocami.

Fit tiramisu:

Jajka sparz wrzątkiem, białka oddziel od żółtek, następnie przygotuj kawę z dodatkiem 30 g ksylitolu. Żółtka ubij z 30 g ksylitolu na kogel-mogel, a następnie dodawaj porcjami mascarpone i skyr, cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostałe 30 g ksylitolu. Gdy piana będzie gęsta, połącz ją z kremem

z żółtek. Całość dokładnie wymieszaj. Biszkopty namocz w kawie i ułóż na dnie naczynka, przekładaj na zmianę z kremem. Posyp gorzkim kakao i schłodź przez ok. 2-3h.