
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 190 stopni w opcji góra-dół.
Ciasto francuskie rozkładamy. Pokrojoną w kostkę fetę układamy równomiernie na cieście. Suszone figi kroimy w cienkie paski. Jeśli korzystamy ze świeżych fig, kroimy je w ćwiartki. Układamy na serze feta. Doprawiamy mielonym kuminem, curry, papryką słodką, papryką ostrą, niewielką ilością pieprzu oraz soli (sól dodajemy w zależności od tego, na ile słoną mamy fetę).
Ciasto zawijamy, łącząc brzegi na całej długości i zawijając na końcach, by uzyskać kształt strudla.
Dno naczynia żaroodpornego podlewamy niewielką ilością oliwy. Do naczynia przekładamy nasz strudel, sklejoną stroną do dołu. Z wierzchu możemy podlać je niewielką ilością oliwy (pamiętajmy, że ciasto francuski zawiera w sobie sporą zawartość tłuszczu) i posypujemy z wierzchu odrobiną białego sezamu.
Ciasto umieszczamy w piekarniku na 30 minut.
Sos: do rondelka wsypujemy biały i czarny sezam i prażymy przez ok. 2 minuty. Następnie zmniejszamy płomień do minimum oraz zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą. Redukujemy, by sos zgęstniał.
Podajemy z sosem oraz pokrojonymi figami.