6 os.
30 min
Łatwe
5.00 zł / os.
Feta w cieście z sosem sezamowym
Składniki przepisu
300 g sera feta (najlepiej w kostkach)
100 g fig suszonych lub 10 świeżych
1 opak. ciasta francuskiego
Oliwa z oliwek
300 ml śmietanki 30 %
Sezam biały i czarny
Kumin
Curry
Papryka słodka
Papryka ostra
Sól i pieprz
Przygotowanie przepisu

Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 190 stopni w opcji góra-dół.

Ciasto francuskie rozkładamy. Pokrojoną w kostkę fetę układamy równomiernie na cieście. Suszone figi kroimy w cienkie paski. Jeśli korzystamy ze świeżych fig, kroimy je w ćwiartki. Układamy na serze feta. Doprawiamy mielonym kuminem, curry, papryką słodką, papryką ostrą, niewielką ilością pieprzu oraz soli (sól dodajemy w zależności od tego, na ile słoną mamy fetę).

Ciasto zawijamy, łącząc brzegi na całej długości i zawijając na końcach, by uzyskać kształt strudla.

Dno naczynia żaroodpornego podlewamy niewielką ilością oliwy. Do naczynia przekładamy nasz strudel, sklejoną stroną do dołu. Z wierzchu możemy podlać je niewielką ilością oliwy (pamiętajmy, że ciasto francuski zawiera w sobie sporą zawartość tłuszczu) i posypujemy z wierzchu odrobiną białego sezamu.

Ciasto umieszczamy w piekarniku na 30 minut.

Sos: do rondelka wsypujemy biały i czarny sezam i prażymy przez ok. 2 minuty. Następnie zmniejszamy płomień do minimum oraz zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą. Redukujemy, by sos zgęstniał.

Podajemy z sosem oraz pokrojonymi figami.