4 os.
30 min
Łatwe
4.00 zł / os.
Filet z kurczaka faszerowany
Składniki przepisu
640 g filetu z kurczaka
200 g ryżu Marysia
4 kawałki pomidorów suszonych Zaczarowany Ogród
80 g szpinaku Zaczarowany Ogród
50 g startego sera żółtego
100 g śmietanki 30% Mleczna Polana
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy Phylosophie
1 cebula
2 ząbki czosnku
Przygotowanie przepisu

Szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Posiekaj suszone pomidory. W miseczce wymieszaj szpinak, siekane suszone pomidory oraz starty żółty ser. Nie doprawiaj farszu do smaku. Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Każdy filet natnij ostrym nożem od góry, tak aby powstała kieszeń. Nafaszeruj piersi farszem i natrzyj z wierzchu oliwą. Usmaż na patelni, z każdej strony po około 1 minuty. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Przygotuj sos. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie dolej 200 ml wody i doprowadź do wrzenia. Na patelnię wyłóż nafaszerowane piersi i duś pod przykryciem przez 3-5 minut. Po tym czasie wyjmij piersi i wlej śmietankę. Zredukuj sos o połowę. Gotowy sos przecedź przez sitko.

Faszerowane piersi podawaj polane sosem z ryżem.